الرئيسيةاليوميةس .و .جبحـثالتسجيلالأعضاءالمجموعاتدخول

شاطر | 
 

 تعلم تصميم المواقع ... من الصفر ..

استعرض الموضوع السابق استعرض الموضوع التالي اذهب الى الأسفل 
كاتب الموضوعرسالة
shady
حلم جديد
حلم جديد


عدد الرسائل : 79
تاريخ التسجيل : 31/10/2006

مُساهمةموضوع: تعلم تصميم المواقع ... من الصفر ..   السبت نوفمبر 04, 2006 12:11 am

بسم الله الرحمن الرحيم....



قبل ان نبدا في الحديث عن تصميم المواقع هناك بعض المعلومات والمفاهيم التي لابد ان نفهمها جيدا ..

يجب ان يعلم كل متعمق في هذا الموضوع اولا ما معني كلمة server وكلمة browser...
دعوني ابدا من الوراء قليلا للتوضيح
ما هو مفهوم شبكة الانترنت بالمعني العلمي؟؟؟

في البداية كان الإنترنت عبارة عن شبكة بسيطة تربط بين أجهزة بعض الطلبة في احدي الجامعات الأمريكية بحيث يمكن لأحدهم رؤية ما علي جهاز الاخر وتصفحه بسهولة..
وكانت تقابلهم مشكلة...ماذا لو ان احدهم اراد تصفح جهاز صديقه ولكن كان جهاز صديقه مغلق في هذا الوقت؟؟
كان لا يستطيع لانه لابد لتبادل المعلومات في الشبكات ان يتم التبادل بين جهازين مفتوحين..
..فما هو الحل في هذه المشكلة وما هو معني الانترنت الان؟؟
للتغلب علي هذه المشكلة وبعد ان تطور استخدام الانترنت واتسع نطاقه بشكل كبير....

لو انا عندي معلومات علي الجهاز بتاعي عايز غيري يقدر يتصفحها ممكن احطها علي جهازي وفي حالة ما ذا كان جهازي مفتوح علطول يبقي أي جهاز متصل بجهازي يقدر يشوف لمعلومات دي ...
ولكن ايضا ماذا لو وصل عدد متصفحين هذه المعلومة في نفس اللحظة الي 10000 مثلا او أي رقم كبير ...هل يتحمل جهازي البسيط بامكاناته المتواصعة كل هذا العدد من المتصفحين في نفس الوقت؟؟؟؟

كل هذه المشاكل كان لابد لها من حل....
من هنا ظهرت كلمة ال server كحل لكل هذه المشاكل....فما معناها؟؟
المعني الحرفي لكلمة server يعني خادم...."خادم الانترنت"
فهو عبارة عن اجهزة بامكانيات عالية تحتمل عدد كبير جدا من المتصفحين في نفس الوقت وتتحمل ان تظل تعمل دائما بلا انقطاع...
فانا لو عندي معلومات اقوم بوضعها علي هذا السيرفر بدلا من تركها علي جهازي فتحل كل المشاكل لسابق ذكرها بالاضافة الي ان هذا السيرفر متصل بكل الاجهزة في منظقته فتصبح كل هذه الاجهزة متصلة ببعضها البعض عن طريقة...
ففي كل منطقة يوجد سيرفرات خاصة بها تربط اجهزتها ببعض ويكون شبكة بينها .....ولكن ماذا اذا اردت تحميل معلومات من علي سيرفر اخر؟؟
ولذلك فان كل السيرفرات متصلة ببعضها البعض في شبكة كبيرة تعرف بشبكة الشبكات وهذا هو الانترنت
"شبكة الشبكات"
..
كيف نطلب معلومات من السيرفر او نستقبل منه معلومات؟؟؟
يوجد بكل جهاز برنامج متصفح للانترنت "browser” اشهرها وافضلها الانترنت اكسبلورر...فهو عبارة عن برنامج مجهز لارسال واستقبال بيانات من السيرفر.....
وهذا ما سندخل اليه أنفا ان شاء الله لمعرفة المزيد عنه....
ارجو ان اكون قد أفدتكم...
الرجوع الى أعلى الصفحة اذهب الى الأسفل
معاينة صفحة البيانات الشخصي للعضو
shady
حلم جديد
حلم جديد


عدد الرسائل : 79
تاريخ التسجيل : 31/10/2006

مُساهمةموضوع: رد: تعلم تصميم المواقع ... من الصفر ..   السبت نوفمبر 04, 2006 12:12 am

الدرس الثاني


ما هي لغة ال Html ؟؟ولماذا نتعلمها؟؟
----------

بسم الله الرحمن الرحيم...

عشان اوضحلكم معني لغة ال HTML اسمحولي اقوللكم مثال بسيط ..

لو انا بكلم واحد من امريكا وعايز اقولله حاجة يعملها ....
لو قلتله الحاجة دي بالانجليزي هيفهمها وينفذها..
لو قلت نفس الحاجة بالعربي مش هيعبرني
وفي نفس الوقت ممكن يكون الشخص ده بيعرف اكتر من لغة "فرنساوي مثلا" يبقي لو قلتله نفس الكلمة بالفرنساوي هيفهمها....بس اساسه هو الانجليزي..

نفس الحال بالنسبة لل BROWSER..
اللي هو صفحة الانترنت اكسبلورر اللي فاتحة قدامك....هي في البداية بتقتح بيضة"فاضية"...
الكلام والمعلومات اللي فيها بتظهر ازاي؟؟؟
ذكرنا قبل كده ان السيرفر بيقوم بارسال المعلومات إلي جهازك فيستقبلها البراوزر...
فبما ان ال BROWSER هو اللي بيستقبل المعلومات يبقي السيرفر لازم يبعتله المعلومات دي باللغة اللي هو بيفهما عشان يظهلرها قدامنا...لو بعتله نفس الكلام باي اسلوب تاني مش هيعبره
فالBrowser زيه زي اي انسان ليه لغات بيفهمها ولو قلتله اي حاجة باللغات دي بينفذها فورا....بس هو احسن من الانسان في ان هو بيفهم لغات كتير...وكمان لو قلتله اي حاجة وفهمها بينفذها علطول

اول وابسط لغة من اللغات اللي بيفهمها البراوزر هي لغة ال HTML ...
وهناك لغات اخري كثيرة اكثر تطور من ال HTML بس الاساس هو ال HTML زي الإنجليزي بالنسبة للشخص الأمريكي...
ولا يوجد اي موقع يخلو من لغة ال HTML ..بالرغم من انها اقل اللغات تطورا...
وفي برامج حاليا بتغني عن لغة ال HTML وبتقوم بكل وظائفها بصورة اسهل ومنها " FRONT PAGE ,DREAMWEAVER"....ولكن...
اللي ناوي ياخد HTML ويقف علي كده يبقي احسنله يدرس البرامج دي لانها اسهل منه...انما اللي عايز يحترف ويبقي فاهم هو بيعمل ايه اولا...وكمان عايز يتقدم ويدرس لغات تانية بعد كده ويكمل في الطريق يبقي لازم يعرف HTML الاول......

طيب دلوقتي احنا قلنا ان السيرفر بيبعت المعلومات للاجهزة باللغة دي...طب واحنا مالنا احنا..
ماحنا بنشوف المعلومات جاهزة وخلاص هنتعب نفسنا ليه؟؟

وده لاننا عايزين نصمم مواقع ..يعني احنا اللي هنعمل الصفحة ونحطها علي السيرفر يبقي لازم نحطها باللغة دي لان السيرفر مش هيعمل اي حاجة غير انه هيبعتها ..فلازم نكون حاططينها عليه بلغة يفهما البراوزر لما يبعتهاله....
يارب يكون الاسلوب واضح..
الرجوع الى أعلى الصفحة اذهب الى الأسفل
معاينة صفحة البيانات الشخصي للعضو
shady
حلم جديد
حلم جديد


عدد الرسائل : 79
تاريخ التسجيل : 31/10/2006

مُساهمةموضوع: رد: تعلم تصميم المواقع ... من الصفر ..   السبت نوفمبر 04, 2006 12:12 am

الدرس الثالث

اعذروني اذا طولت شوية المرة دي لانها اول مرة ندخل في اللغة..فممكن تحتاج تطويل شوية في الشرح لغاية منفهم اللغة دي ماشية ازاي….يعني كمية المعلومات المرة دي قليلة بس هتاخد شرح كتير..وان شاء الله هتلاقوه سهل مش صعب ابدا…وعشان العملية متسيحش .كل فترة هكتب خلاصة الكلام اللي اتقال وفي الاخر هكتب الخلاصة كلها ..وهتلاقوها قليلة جداا وبسيطة جداااا …حاجة بسيطة قبل متقروا أي حاجة...لو حسيت في النص انك سيحت اوعي تقلق وكمل للاخر اول متوصل للاخر هتلاقي كله وضح ان شاء الله وانا في الاخر خالص كاتب الخلاصة كلها في سطرين بس هتلم الموضوع كله ان شاء الله بس بعد متفهمه…كمل للاخر..

الاول نعرف ايه معني الكلمة دي وليه سموها كده..
مش معقول اول ماخترعوا اللغة دي قالوا نسميها html؟؟؟ …….أكيد في سبب
html اختصار لهذه الجملة:
hyper text markup language
يعني لغة تقدر بيها تحط علي الانترنت texts بكميات كبيرة (hyper) بس الاسم ده كان لانها في بداية ماخترعوها كانت بس لوضع texts مش اكتر ..انما دلوقتي تطورت كتير وممكن نحط texts وصور وفيديو واوديو وفلاشات وكل حاجة…
بس لما تطورت اللغة الاسم متغيرش فضل زي ماهو……

نبدأ بقي نعرف ازاي نعرف البراوزر المعلومات باللغة دي …
إحنا قلنا ان دي لغة البراوزر وده يترتب عليه إن أنا لو جيت علي أي فايل عندي علي الجهاز وعملت له rename وغيرت امتداده خليته .html يتحول البرنامج اللبيشغله الي الانترنت اكسبلورر…بمعني:
انا عندي فايل اسمه مثلا : mostafa.txt وعليه كلام مكتوب"بأي محرر كتابة زي ال notepad"
لو انا قلتله rename وخليت اسمه mostafa.html هتلاقي شكله اتحول الي صفحة انترنت اكسبلورر واللي هيفتحه هو الانترنت اكسبلورر..
لان انا كده قلتله ان الكلام اللي عندك هنا مكتوب بلغة html فالجهاز هيحوله تلقائيا الي البرنامج اللي بيفهم اللغة دي وهو يتعامل معاه..اذا لقاه فعلا باللغة دي هيفهمه ..اذا لقاه مش بيها مش هيفهم فيه حاجة …

اقصد اقول من الكلام اللي فات ان اللي احنا بنعمله عشان نكتب صفحة بالاتش تي ام ال بنفتح صفحة أي محرر كتابي زي النوتباد مثلا ونكتب فيها الكلام اللي احنا عاوزينه باللغة اللي هنتعلمها وبعدين نحول امتداده الي .html هيروح البراوزر فاتحه وقاريه….
ان شاء الله الكلام ده هيوضح اكتر بعدين…

الجملة الأخيرة دي ليا عليها تعليقين:

محررات الكتابة المتوفرة كتير وابسطها واسهلها هو ال notepad وهو ده اللي هنتسعمله..

التعليق التاني انهم عملولنا حاجة بسيطة للتلخيص ..بدل متخلي الامتداد .html ممكن تخليه .htm بس من غير حرف ال" l " هتقول ايه بقي... عالم فاضية ..ال يعني الحرف ده هو اللي فارق معاهم اوي… :smile:
خلاصة كل اللي فات..
اقف في أي حتة فاضية في الشاشة واضغط كليك يمين..
واختار new واختارمنها text doccument …
هيفتحلك صفحة تكتب فيها الموضوع بتاع سيادتك..
ازاي بقي بتكبتب الموضوع بتاع سيادتك.؟؟؟؟
ناخد دلوقتي نبذة بسيطة عن الشكل لعام اللي بتكون عليه اللغة دي…
اللغة دي عبارة عن عدة اوامر كل امر بينفذ حاجة…اوعي تقلق وتقول هو انا هقعد احفظ اوامر بقي..انت مش هتحفظ حاجة خالص..انت بس هتكتب الاوامر دي عندك في ورقة وكل متحب تعمل حاجة تبص في الورقة دي تشوف ايه الامر اللي بيعملها وتكتبه…
يعني مثلا لو انا بعمل موقع بسيط اوي فيه شوية كلام وصورة جنبه بس كده…
هقولله الامر اللي بيفهمه اني هحط صورة…وبعدين احطها ..
وعشان احط الكلام مش محتاج أي امر… يعني هو بيفهم أي حاجة مكتوبة علي انها كلام مالم يذكر غير ذلك..
يعني هو بيمشي يترجم الكلام المكتوب وينقله في صفحة الموقع زي ماهو مكتوب بالظبط كلام عادي…
لو لقي في طريقه امر بيقولله اعمل حاجة معينة خلاص بيبطل ينقل الكلام المكتوب ويدا ينفذ اللي الأمر ده …

طيب دلوقتي احنا هنكتبله الكلام وهنكتبله الاوامر…ازاي هيعرف ان ده كلام عادي عايزه يظهر ون ده امر بحطه لتنفيذ شئ معين؟؟؟
للتفريق بين الكلام والاوامر بنحط الامر بين علامة اكبر من واصغر من <…….>
هو اول ميشوف العلامتين دول بيعرف ان المكتوب في وسطهم امر هينفذه ….
..في حاجة عايز اقولها ولو موضحتش اوي دلوقتي مش مشكلة…إن شاء الله لما نعرف أوامر هتوضح اكتر إن شاء الله…
انا لما اقولله امر واكتبه مبين < > مثلا بقولله يغير لون الكلام ..يبقي لازم اقولله فين اخره…منا لو سبتهاله كده هيغير لون الكلام ف الصفحة كله لان انا مقلتلوش وقف ...
بقولله كده ازاي؟؟؟
بكتب نفس الامر بس بالمنظر ده

كود:
</ >
يعني بزود العلامة دي / بيفهم هو ان الكلام المكتوب بين الامر وإغلاقه علي انه صورة…
بكتب علامة اكبر من وبعدين العلامة دي / وبعدين اسم الامر وبعدين علامة اصغر من....

طيب المنظر العام للصفحة؟؟؟
احنا عرفنا ان في لغات كتير بيفهمها البراوزر يبقي اول حاجة لازم اعرفهاله ان انا بكتب بلغة ال html ..يبقي في عندنا أمر بيتكتب في اول الصفحة بيعرفه ان انا بكتب html
الامر ده صيغته :
<html>
طيب مش احنا قلنا أي امر لازم يتقفل بعد منخلص كل اللي هنعمله بيه؟؟؟؟
يبقي الامر ده بيتقفل فين؟؟؟؟؟؟
بيتقفل اخر حاجة خالص في الصفحة بعد منكتب كل للي احنا عاوزينه في النص بالمنظر ده:


كود:
<html>
…………….
…………….
</html>

طيب بعد معرفته اني هكتب html نعرف بقي شكل صفحة ال html عموما دلوقتي….

بتتقسم صفحة ال html الي جزاين
head و body
ال head بكتب فيه شوية كلام مش هيظهر في الصفحة زي عنوان الصفحة مثلا وشوية حاجات تانية كده هنعرفها في وقتها ان شاء الله
ال body بكتب فيه الكلام اللي هيظهر في الصفحة …فلازم اعرفها انا بكتب head ولا body ازاي؟؟
برده في امر بيفهمه الكلام ده…وكل واحد منهم امره بنفس اسمه….
يعني لما احب اعرفه اني هكتب head الامر شكله كده:

كود:
<head>…………………</head>
لما احب اعرفه اني هكتب body الامر شكله كده


كود:
<body>…………….</body>

بلاش نزود المرة دي عن كده…كده حلو اوي….
يلا اطلع اقرا الكلام ده مرة تانية بعد مخدت فكرة عنه..في المرة التانية ان شاء الله هتفهمه كويس اوي….

يبقي الملخص الشكل العام:

هتفتح صفحة notepad
وتكتب فيها


كود:
<html>
<head>……………………
.........
</head>
<body>………………
…………
</body>
</html>


ان شاء الله المرة الجاية هناخد الاوامر اللي موجودة بين الكلام ده….
عشان تجربوا الكلام ده اكتبوا نفس المنظر العام الللي انا كاتبه واكتبوا مبين ال body وإغلاقها أي كلام يعجبكم "بياناتك مثلا"
وبعدين اقفل الصفحة وقولله save واطلع قولله rename وغير امتدادها خليها .html وبعدين افتحها…
هتلاقي الكلام اللي أنت كتبته ظهر والأوامر طبعا مش ظاهرة..هو بس فهم منها هو هيعمل ايه…
وعلي فكرة هتقابلكم مشكلة هتجننكوا في الكلام اللي هيظهر مش هقوللكوا دلوقتي هيه ايه..هبقي اقوللكوا في وقتها…خليها تجننكوا شوية..

يلا ربنا معاكوا..
و أي استفسار أو مشكل أنا في الخدمة يا شباب…

__________________________________________________ __________________________________________________ ____________________________
بعد هذا الدرس ورد تساؤل من الكثير انه لا يوجد عندهم امتداد للملف notebad وبالتالى عند قيامهم بتغير الامتداد يظل الملف notebad دون تغيير .....

والاحاجابة علي هذا السؤال .....
فى حاله مافيش امتداد يبقى فى خاصية فى الويندوز معمولة اسمها "hide the extension" يعني هو مش بيكتب امتداد اي برنامج خالص بس هو عارفه في نفسه...معني الكلام ده ان اي حاجة مكتوبة وظاهرة تععتبر من الاسم..حتي لو خليتيها .htm هيعتبرها برده جزء من الاسم انما الامتداد هو مخبيه زي ماهو .txt ...
ازاي نلغي الخاصية دي؟؟؟؟
اعمل الخطوات دي....
افتح my computer
واختار منها من فوق خالص علي الشمال view واختار منها اخر اختيار folder options
هيتفحلك نافذة تختار منها من فوق view
هيطلعلك اختيارات كتييييييييير...
بص فيهم كويس هتلاقي عندك منهم الاختيار ده:
hide file extention for known file types
اتاكد انه مش متعلم جنبه.....
لو لقيته متعلم جنبه الغي العلامة دي واعمل ok واطلع هتلاقي المشكلة دي راحت خالص ان شاء الله....
تقدر بقي دلوقتي تغير الامتداد براحتك
ياريت كله يعمل الحكاية دي ولو مش واضحة قولولي اوضحهالكم بالصور عشان دي مهمة اويييييييييي...
الرجوع الى أعلى الصفحة اذهب الى الأسفل
معاينة صفحة البيانات الشخصي للعضو
 
تعلم تصميم المواقع ... من الصفر ..
استعرض الموضوع السابق استعرض الموضوع التالي الرجوع الى أعلى الصفحة 
صفحة 1 من اصل 1

صلاحيات هذا المنتدى:لاتستطيع الرد على المواضيع في هذا المنتدى
 :: منتدى تطوير المواقع والمنتديات-
انتقل الى: